Składniki:
3 dag suszonych grzybów,
10 dag makaronu,
20 dag soczewicy,
1 duża cebula,
1 łyżka tłuszczu,
1 łyżeczka mąki,
100 ml śmietany,
sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę opłukać, moczyć w przegotowanej wodzie kilka godzin, następnie zagotować w tej samej wodzie; gotować do czasu, aż będzie zupełnie miękka. Grzyby dokładnie wypłukać, zagotować i pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, zrumienić na tłuszczu, a następnie dodać do wywaru z grzybów. Z mąki zrobić zasmażkę i podprawić nią zupę. Dodać soczewicę, grzyby, całość zagotować, pod koniec gotowania przyprawić solą, pieprzem, śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Zagotować wodę, posolić, wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Danie podawać na gorąco surówką z kiszonej kapusty z papryką.
Offline